Hoppa till huvudinnehåll

Är skolskjutsarna hälsovådliga?

Många barn i Korsholm-trakten sitter över tre timmar i buss per skoldag vintern 1971. Karl Sahlgren undersöker hur de unga barnen mår och trivs i skolan.

Karl Sahlgren har som sin undersökning de barn som kommer till högstadiet i Smedsby, men problemnen är de samma överallt där små byskolor läggs ned och man centraliserar skolorna.

Till Smedsby kommer elever från Korsholm, Smedsby, Kvevlax, Solf, Replot och Björköby. Av de över 500 eleverna i högstadiet har nästan hälften en skolresa på över 1 ½ timme.

Karl Sahlgren intervjuar barnen. Särskilt de som bor på Replot och i Björköby har en lång skolresa med buss och färja.

Läkaren Sven Alqvist menar att de små barnen utsätts för alldeles för mycket jäkt och stress. Också hälsosyster Maj-Len Sand menar att det inte är bra för eleverna hälsa, den fysiska konditionen, skolframgången och utvecklingen. Barnen har inte tid för läxorna eller att vara ute.

Skolföreståndaren Helge Ahlström tycker dock problemen är obefintliga och föräldrarnas önskan om att få tillbaka en mellanskola på Replotområdet anser han att är omöjlig.

Informationsruta

Färjan till Replot ersattes av en bro 1997.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet