Hoppa till huvudinnehåll

Ett hårt liv som cirkusartist

Bakom cirkusens spännande magi ligger ofta hårt arbete och ett fattigt liv. På 1970-talet var det så gott som omöjligt att försörja sig som cirkusartist

Louis Billing har hela sitt liv arbetat som magiker, trollkarl och mystiker. "Vita shejken" kallade han sig. "Sku man ha levt på 1600-talet sku man ha blivi bränd på bål", säger Louis Billing.

Anton Anthonius har vuxit upp med cirkusen. Hans föräldrar var båda styrketränare, eller kraftmänniskor som han kallar dem. Själv har han mest jobbat som clown.

Björn Gammals har varit tvungen att sluta som jonglör för det var omöjligt att försörja sin familj med det.

Särskilt nöjesskatten har gjort det svårt att tjäna pengar på cirkusen. Redaktör Birgitta Dammert berättar att det på 1970-talet inte fanns en enda finländsk cirkus. Sirkus Finlandia grundades 1976.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet