Hoppa till huvudinnehåll

Hur man vårdar träd

Träden är de viktigaste för vår miljö. Hur skall man ta hand om sina träd? Aagot Jung tar itu med trädfrågan och det korrekta snittet.

Per-Johan Bäckström ger oss råd och hjälp. Han påpekar att det inom trädvård finns det två grundregler: plantera rätt träd på rätt plats och utför rätt åtgärd i rätt tid.

När trädet är ungt (10-25 år) kan, och bör, man beskära och vårda trädet. Man kan då skära ned överlånga grenar, åtgärda tvåtoppighet och defekta grenar.

Per-Johan Bäckström visar handgripligt det korrekta snittet och verktygen.

Om man vill flytta ett träd skall man förstås göra det när det är litet. Man bör gärna flytta träd när de är i vila, då löven har fallit. Man skall inte plantera träd för djupt.

När trädet blir äldre bör man inte göra mycket. Man kan bara putsa och uppsnygga det lite.

För gamla träd, med hål och röta, finns det första hjälp för att trädet t.ex. inte skall spjälkas. Per-Johan Bäckström visar vajrar och stödremmar man kan fästa i fina gamla träd.

Redaktör Aagot Jung och Per-Johan Bäckström för oss in i trädens fascinerande värld.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet