Hoppa till huvudinnehåll

På Högvalla seminarium lärde sig unga kvinnor att bli hushållande mödrar och hushållslärare

Följ med till den vackra skolan Högvalla seminarium där unga kvinnor lär sig traditionella sysslor för framtidens yrkes- och familjeliv.

Högvalla seminarium grundades år 1908 i Karis som Högvalla hushålls-och trädgårdsskola av Fanny Sundström.

1923 flyttade skolan till Hindhår i Borgå landskommun och 1927 till Boe gård.

En långvarig rektor vid skolan var Elsa Bonsdorff. Hennes efterträdare var Runa Melander, som 1918 kom från Sverige för at bli lärare i skolan.

Runa Melander är känd för att ha introducerat både Lucia och pepparkakshus till Finland.

I dokumentären från 1965 får vi ta del av studielivet vid Högvalla. Rektor Lea Andersson och tidigare rektorer Elsa Bonsdorff och Runa Melander berättar om Högvallas traditioner.

Och vi får se unga kvinnor som lär sig traditionella yrken och sysslor, att laga mat och baka, bädda, stryka, sköta djur och trädgård samt ta hand om barn.

I bilderna ser vi kvinnornas fria och glädjefylla liv som kvinnorna för innan det långa och tunga arbets- och familjelivet tar vid.

Högvalla husmodersskola lades ner i början av 2000-talet.

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet