Hoppa till huvudinnehåll

Jättebeslag av olagliga filmer i Sverige

Bild: Yle tangentbord

Den svenska polisen har gjort det hittills största beslaget av olagligt nerladdat material i Europa, meddelar den svenska upphovsrättsorganisationen för film och videobranschen Antipiratbyrån

I en razzia hos en 33-årig man i Västerås hittade polisen en server som uppges innehålla 90 terabyte upphovsrättsskyddat material, bland annat omkring 10 000 filmer, många av dem i bluraykvalitet, det vill säga högkvalitetsvideo.

Mannen missänks ingå i ett fildelningsnätverk där tusentals filmer olagligt kan ha lagts ut på nätet. Antipiratbyrån betraktar mannen som en av ledande inom de kretsar som står bakom piratkopieringen på nätet.

33-åringen kunde gripas efter en anmälan från Antipiratbyrån som hade spårat upphovsrättsskyddade filmer till hans server.

Antipiratbyrån kommer att begära skadestånd av mannen för varje film som finns på servern. Åklagare i Västmanland tror att skadeståndet kommer att ligga på en oerhört hög nivå eftersom antalet filmer är så stort.

Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse i upp till två år. Kammaråklagare Fredrik Ingblad som är specialist på upphovsrättsbrott bedömer att straffet i det här fallet blir fängelse. Den misstänkta nekar till brott.

En terabyte är tusen gigabyte. De största hårdskivorna avsedda för vanliga pc-datorer ligger numera på två terabyte.


(Av Anna Savonius)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes