Hoppa till huvudinnehåll

Ryska krigsfångar i Östnyland

Under krigsåren tog Finland ryska krigsfångar. En del av fångarna placerades ut på arbete på bondgårdar, bl.a. i Lappträsk.

Under krigsåren 1940-44 tog Finland drygt 65 000 krigsfångar. Förhållandena i fånglägren var svåra och ca. en tredjedel av fångarna dog under fångenskapen.

En liten del av fångarna hade dock tur, de placerades ut på arbete på bondgårdar. De finländska männen var ju ute i krig och arbetet på gårdarna sköttes av kvinnorna. Då gavs det möjlighet att få fångar som hjälp på gården.

Till Östnyland kom många ryska fångar, som hjälpte till på gårdarna. Familjen Nybondas i Lappträsk hade en rysk hjälpkarl.

Bengt Nybondas minns hur han träffade deras fånge den första gången som 13-åring. Det fanns ingen vuxen man som kunde hämta den ryska fången, så han fick göra det. Sedan blev Bengt och "Jaska" goda vänner och sov i samma rum. Bengt kände oro och sorg när "Jaska" skulle skickas hem.

Lea Svennas har också minnen av krigsfångarna.

Text:Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet