Hoppa till huvudinnehåll

Juthbacka - från stor gård till rekordstort loppis

Juthbacka är ett gammalt hemman i Nykarleby med en herrgård från 1820-talet. Den traditionella augustimarknaden har hållits där länge. Här ser vi glimtar från 1965 och 2007.

1654 nämns hemmansnamnet Juthbacka för första gången i mantalslängderna. Namnet Juthbacka är en dialektal form av det gamla svenska substantivet gjuta (sänka, dal).

Löjtnant Carl Backman köpte hemmanet 1813 av släkten Kempe. Han lät bygga en egen kvarn och såg.

1821 lät Backman bygga herrgården. Byggnaden är i gustaviansk stil med raka linjer i pilastrerad fasad och representativ för tidens stil.

Bild på Juthbacka gård
Juthbacka gård, 1965 Bild på Juthbacka gård Bild: Yle videostill loppmarknader

Under 1900-talet ägdes Juthbacka av olika ättlingar till Carl Backman.

Elise Söderström, som köpte gården 1945, omvandlade Juthbacka till ett vilohem för trötta husmödrar. Fram till 1975 fungerar "Mors vila" på Juthbacka.

1979 började Juthbackamarknaden fungera som en loppmarknad . I början sålde och bytte man skrotbilar och bildelar.

2003 köpte Nykarleby stad Juthbacka och inledde en omsorgsfull renovering av herrgården till nästan ursprungligt skick. Juthbacka fungerar som hotell, restaurang, camping, konferens och kulturcentrum.

Juthbackamarknaden är det största loppiset i Finland, med omkring 300000 besökare och 1500 försäljare. Loppmarknaden pågår 24 timmar och man kan hitta allt mellan himmel och jord.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Guldfest, guldfest hela dan 2011

  Rusiga hockeylejon togs glatt emot av Finlands folk.

  Det var glada och rusiga hockeylejon och tränare som med guldmedaljer och pokal steg ner från flygplanet måndagen den 16 maj 2011. Och Finlands folk jublade och tog emot.

 • Guldfest i Helsingfors 1995

  Finländarna festade i flera dagar efter guldet i Globen,

  När resultatet från ishockeyfinalen 1995 var klart blev finländarna rusiga och glada och man festade i flera dagar. Så här togs hjältarna emot.

 • Finland klår Sverige 6-1 i drömfinal i VM 2011

  Halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen

  Nästan halva Finlands befolkning tittade på ishockeyfinalen mellan Finland och Sverige 2011. Finland slog Sverige med smått otroliga 6-1.

Nyligen publicerat - Arkivet