Hoppa till huvudinnehåll

Totti Carlander var en smalfilmare som älskade livet och filmen

"Jag tror, je crois, att inte en dag har gått att jag inte tackat min Gud för mitt underbara, lyckliga liv". Totti Carlander gjorde många fullständigt unika amatörfilmer. Se en glimt ur Tottis vardag.

Torsten Carlander-Reuterfelt föddes i Helsingfors 1902. Han blev el-ingenjör vid Helsingfors tekniska läroverk 1926 och började arbeta på Kellokoski fabrik i Mariefors som hans far ägde.

I Peter Berndtsons fina reportage får vi se alla de järn i elden som den 100-åriga Totti har.

Han filmar, går på konsert på Finlandiahuset, fyller 100, gymnastiserar och tittar på favoriten James Bond i TV med en whiskeygrogg i handen. Kort sagt han lever och njuter.

Benvenuti alla cinema― Totti Carlander

Totti Carlander älskade livet, filmerna och musiken.

Torsten Carlander filmade otaliga smalfilmer; bl.a. från utlandsresor, biodlingar, och Kellokoski fabrik.

Hans dokumentärfilmer såsom "Paris världsutställning 1937", "Med bil till Frankrike och Spanien 1954" och "La Bella Italia 1967" är unika tidsdokument.

Totti Carlanders filmade material består av över 5000 timmar från 1936-1960 och bevaras på Finlands nationella bild och ljudinstitutet Kavi (f.d. Finlands filmarkiv).

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet