Hoppa till huvudinnehåll

OS i München 1972: Blodbadet

OS i München 1972 kommer alltid att förknippas med blodig terror. Den palestinska gruppen Svart september tog 11 israeler som gisslan. Alla pantfångar och terrorister dog i kapardramat

Den 5 september 1972 trängde palestinska terrorister in i olympiabyn i München. De tog sig till israelernas rum och tog 11 israler till fånga. Två pantfångar sköts genast, bl.a. den israeliska brottningstränaren Moshe Wienberg.

Terroristgruppen kallades sig Svart september. Gruppen ville att man skulle frige 234 palestinska fångar samt ledarna för Baader-Meinhof-ligan. Desstuom krävde man ett plan till Kairo.

På flygfältet försökte den tyska polisen övermanna terroristerna och frige pantfångarna, men terroristerna sprängde en helikopter och resten sköts. Allt som allt dog elva pantfångar, fem terrorister och en polis.

Här hör ni de chockade rapporterna.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet