Hoppa till huvudinnehåll

Uppslagsverket Finland på nätet

Bokförsäljare Jonna Nyström
Bokförsäljare Jonna Nyström Bild: YLE/Maria Helsing finska

Det svenskspråkiga Uppslagsverket Finland, som fokuserar på Finland och speciellt det finlandssvenska, finns nu i sin helhet på nätet. En av de centrala aktörerna bakom uppslagsverket är Svenska folkskolans vänner.

Enligt kanslichef Christoffer Grönholm vid SFV är uppslagsverkets målgrupp unga och framför allt skolelever. Målet är att stärka ungdomarnas kunskap.

Uppslagsverket har överförts till nätet eftersom det är där man i dag söker fakta och kunskap, säger huvudredaktör Henrik Ekberg. Han understryket också att artiklarna i uppslagsverket är tillförlitliga eftersom enbart en utvald skara på 15-20 personer får redigera i databasen.
Kontinuerlig uppdatering
Uppslagsverket innehåller som bäst 12600 artiklar och beskrivs av redaktörerna som ett "evighetsprojekt" som kommer att uppdateras kontinuerligt. De största fördelarna med ett uppslagsverk i elektroniskt format är enligt Ekberg att det inte existerar problem som utrymmesbrist.

Han påpekar också att uppslagsverket på nätet är ett snabbare medium än det tryckta formatet. Två redaktörer jobbar med uppslagsverket på heltid och Ekberg lovar att informationen uppdateras med högst några dagars fördröjning.
Tips från allmänheten
Uppslagsverket Finland skiljer sig från internetencyklopedin Wikipedia genom att enbart utvalda sakkunniga och redaktionen kan redigera i uppslagsverket. Allmänheten uppmanas däremot ta kontakt med redaktionen och föreslå nya ord, uppdateringar och kompletteringar.

Uppslagsverket Finland har tidigare utkommit i tryckt format på 1980-talet och 2000-talet.

Uppslagsverket Finland hittas på adressen www.uvf.fi


(Av Mia Welling)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje