Hoppa till huvudinnehåll

Hong Kong-influensan 1969

I aktualitetsmagasinet Zoom diskuteras Hong Kong-influensan. Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten? Fältläkare Harald Blomqvist beskriver situationen inom armén, vid Dragsviks brigad.

Hong Kong-influensan huserade 1968 till 1969. Redaktörerna Erik Meitz och Geo Stenius diskuterar med läkare, fältläkare och sjukskötare.

Läkare Nils Oker-Blom visar med kartor och mikroskopbilder hur viruset sprider sig och fungerar i kroppen. Fältläkare Harald Blomqvist beskriver situationen inom armén, vid Dragsviks brigad.

Mejlans sjukhus har stängts på grund av infektionsrisken. Sjukskötare Aili Torikka beskriver svårigheterna som uppstått: på grund av besöksförbudet måste personalen ta emot flera paket, blomsterförsendelser och telefonsamtal, och det belastar personalen märkbart!

Så beger sig redaktörerna till en vaccinfabrik där influensavirus sprutas in i hönsägg i en källare. Per Forssell på Aurora sjukhus är inte helt övertygad om denna vaccinproducering i Finland.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.