Hoppa till huvudinnehåll

Ödlan

ödla
Ödlorna lever i mycket olikartade miljöer: i kärr, på hyggen, på ängar och i ljusa bland- och tallskogar. De behöver framför allt tillräckligt med solsken, och förekommer därför sällan i dunkla löv- och granskogar.


Ödlan hör till kräldjuren, men den rör sig allt annat än krälande. Den kvicka ödlan fångar alla slags småkryp, och den är speciellt förtjust i spindlar.


Ofta slutar ödlan själv som mat. Många små rovdjur och fåglar tar ödlor. Men den farligaste fienden är huggormen som lever i samma livsmiljöer som ödlan.


Vattenödlan är, sitt namn till trots, inte en ödla utan ett groddjur, närmare bestämt en salamander.


Groddjuren är amfibier, och lever alltså både på land och i vatten. Över hela världen minskar dessa i antal.
Vattenödlan och alla de andra groddjuren är därför fridlysta i Finland.


Ungarna som kläcks ur äggen går upp på land på hösten och övervintrar i hålor i marken, precis som de vuxna vattenödlorna. Vattenödlan kan bli upp till sju år gammal.


Ödlan är världens nordligaste kräldjur och dess utbredningsområde sträcker sig från Medelhavet till Ishavet. Liksom groddjuren minskar också kräldjuren i antal och därför är även ödlan fridlyst i Finland. När det går mot höst söker sig ödlorna allt närmare sina övervintringshålor. Där ligger de och värmer sig i de sista varma solstrålarna. I början av september faller de vuxna ödlorna i vinterdvala, och de unga i slutet av månaden. Men redan i slutet av mars kan man få se de första ödlorna som vårsolen har väckt ur vinterdvalan.

 • Båt på brygga.

  Nu åker båtarna i sjön – våren är här

  Så gott som isfritt på Skärgårdshavet nu.

  Skärgårdshavet är så gott som isfritt nu och menföresperioden är slut. Småbåtsvarven har fullt upp redan med att sjösätta båtar.

 • Joakim Gistö ordnar SYh-FIILIS race

  Pampasveckan dag för dag för tre Vasastuderande

  Tre Vasastuderande berättar om sina Pampasplaner.

  I tisdags kickade Pampasfirandet i gång för många Vasastuderande! Det är just denna vecka som för många studerande blir den vecka de kommer ihåg allra bäst från studietiden. Här berättar tre erfarna Pampasfirare om den kommande veckan.

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.