Hoppa till huvudinnehåll

Mordet på John F Kennedy

Ett Amerika i chock! John F Kennedy, en av USA:s populäraste presidenter, mördades i Dallas den 22 november 1963. Nyheten spreds snabbt över hela världen.

I Finland hördes rapporter om mordet på Kennedy niotiden på kvällen den 22 november. Här får vi höra Björn Ahlander kommentera från Washington: Kennedy har träffats av en mördares kula i Texas och dog.

Ahlander skildrar händelsen där även guvernören sårades. Dallaspolisen har häktat en ung man.

Lyndon B. Johnson i följande bil är oskadd och övertar president-posten.

Vi får också höra statsminister Tage Erlanders kommentare om den fruktansvärda olycken.

I det andra klippet talar statsmän om Kennedy som president. Från Finland talar Urho Kekkonen.

I det sista klippet följer radion med Kennedys jordfästning från Capitolium till Vita Huset och St Matheuskatedralen. Kardinal Cushing förrättar jordfästningen och ber för den döde. Färden fortsätter till Arlington vid Potomack-floden där presidenten vilar bland krigshjältar.

Via länkarna kan ni läsa mer om mordet på Kennedy och fortsättningen.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet