Hoppa till huvudinnehåll

Älgjakt och djurskydd

Folk som inte träffar säkert när de skjuter älg är djurplågare, menar veterinär Rolf Vennström. Men hans åsikter väcker ilska på Åland. Vad säger älgjägare Karl-Anders Lindholm?

Åsikterna går isär om man skall skjuta mot lungorna, hjärtat eller hjärnan. Veterinär Rolf Vennström menar att hjärnan skulle vara det bästa, då blir älgen genast medvetslös eller dör.

Jägare Karl-Anders Lindholm tycker dock att hjärnan finns på ett så litet område att hjärtat är lättare att träffa.

Men det största problemet är ändå de dåliga skyttarna. Älgen borde bli medvetslös eller avlida direkt, annars blir djuret ångestfyllt och stressat.

Eftersom det finns en hel del personer som inte kan skjuta eller träffa skulle man kunna slå fast att man inte får skjuta på löpande älg. Älgjägare Karl-Anders Lindholm håller med veterinär Rolf Vennström på den här punkten.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet