Hoppa till huvudinnehåll

Trattkantarellsås över öppen eld

En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Bertel Lindvik sitter med redaktörerna Göran Palm och Stefan Jansson vid en lägereld. De har hittat trattkantareller och skall tillreda dem.

När svampen har rensats steker man den i torr panna så att vattnet avdunstar, sedan lägger Bertel Lindvik i en stor klick smör och rör om.

Om man vill kan man hälla i grädde och sedan låta såsen puttra. "En god sås reder sig själv", påpekar Bertel Lindvik, inget mjöl behövs.

När såsen är klar häller man den på bröd och njuter.

Text: Ida Fellman

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

    Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

    "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

  • Fastlagsdagar med backe och bullar

    Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

    Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

  • Fastlag på Lilla torget

    Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

    Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet