Hoppa till huvudinnehåll

Uppsving för hemundervisning

Bild: Mika Kanerva elev

Hemundervisningen har blivit mer populär i Finland. Nästan 400 barn i Finland undervisas nu i hemmen, skriver Sunnuntaisuomalainen.

Den vanligaste orsaken till att man väljer att undervisa barn hemma är religiösa skäl. Många anser att de kristliga värdena helt saknas i grundskolan.

Enligt lagen krävs inget speciellt tillstånd för hemundervisning utan det räcker med ett meddelande.

Alla kommuner förhåller sig inte ändå helt positivt till hemundervisning, uppger Sunnuntaisuomalainen.

Lärare som undervisar barn i hemmen är inte heller alltid nöjda. Några har vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen och krävt att kommunerna tillhandahåller undervisningsmaterial kostnadsfritt.
(Av Patrick Holmström)

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes