Hoppa till huvudinnehåll

Din vredes dag var en stor dramaproduktion om ett litet Finland på 1700-talet

Britta (Ulrika Hansson) och Ontrej (Johan Portin),1991
Britta (Ulrika Hansson) och Ontrej (Johan Portin),1991 Britta (Ulrika Hansson) och Ontrej (Johan Portin),1991 Bild: Yle bildtjänst Johan Portin,Ulrika Hansson,Din vredes dag,Åke Lindman,din vredes dag. arkivet

Din vredes dag berättar om människoöden i ett Helsingfors bestående av trähus och lervägar i mitten av 1700-talet. Vi får följa med fattiga tjänstehjon, rikt borgerskap, fältherrar och soldater

Här presenteras serien Din vredes dag. Du kan se seriens alla delar på Arenan!

Dramat Din vredes dag var en storproduktion av Åke Lindman. Berättelsen bygger på en roman av Barbara Winckelmann och handlar om Finland under lilla ofredens tid 1739-1743.

Lilla ofreden

Lilla ofreden (på finska Pikkuviha) är en benämning på den ryska ockupationen av Finland 1742-1743 under hattarnas ryska krig.

De svagt utrustade svenska trupperna led nederlag vid Villmanstrand 24 augusti 1741. Senare gick överbefälhavaren Lewenhaupt med på vapenvila till vintern. Under vapenvilan inlät sig officerarna på underhandlingar med kejsarinnan Elisabeth. Denna utfärdade i mars 1742 ett manifest till Finlands folk, som uppmanades ansluta sig till Ryssland och upprätta en egen stat under ryskt beskydd. Tanken på ett självständigt Finland uttalades här för första gången öppet. Den nye svenske överbefälhavaren Bousquet kapitulerade i Helsingfors den 24 augusti 1742, och snart var hela landet upp till Kemi älv besatt av ryssarna.

Lilla ofreden slutade med freden i Åbo den 8 augusti 1743.

I serien ligger tjänstehjonen Brittas och Ontrejs berättelse i centrum.

Britta (Ulrika Hansson) jobbar som piga hos rådman Gericken (Elmer Green). Den unga mannen Mattias i huset gör Britta gravid, trots att han skall gifta sig med Gerickens dotter Barbro.

För att inget skall komma i dagen gifter rådman Gericken bort Britta med Ontrej (Johan Portin). Ontrej är en ensamvarg, med ett okänt förflutet, han kan rentav vara rysk.

Ett annat kärlekspar från borgerskapet fungerar som spegelbild mot Britta och Ontrej. Dessutom får vi se fältherrar, präster och andra som intrigerar.

Samtidigt får vi inblick i politiken kring Finland, Sverige, Ryssland och Helsingfors under perioden 1739-1742.

Korta klipp ur serien:

Drama i tv och radio

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet