Hoppa till huvudinnehåll

Din vredes dag

Din vredes dag var ett drama i storproduktion av Åke Lindman. Dramat bygger på en roman av Barbara Winckelmann och handlar om Finland under lilla ofredens tid 1741-1743.

Din vredes dag, efter en roman av Barbara Winckelmann, berättar om människoöden i ett Helsingfors bestående av trähus och lervägar i mitten av 1700-talet. Vi får följa med både fattiga tjänstehjon, rikt borgerskap, fältherrar och soldater.

I filmen ligger tjänstehjonen Brittas och Ontrejs berättelse i centrum.

Britta (Ulrika Hansson) jobbar som piga hos rådman Gericken (Elmer Green). Den unga mannen Mattias i huset gör Britta gravid, trots att han skall gifta sig med Gerickens dotter Barbro.

För att inget skall komma i dagen gifter rådman Gericken bort Britta med Ontrej (Johan Portin). Ontrej är en ensamvarg, med ett okänt förflutet, han kan rentav vara rysk.

Samtidigt får vi inblick i politiken kring Finland, Sverige, Ryssland och Helsingfors under perioden 1739-1742.

Ett annat kärlekspar från borgerskapet fungerar som spegelbild mot Britta och Ontrej. Dessutom får vi se fältherrar, präster och andra som intrigerar.

Informationsruta

Lilla ofreden (på finska Pikkuviha) är en benämning på den ryska ockupationen av Finland 1742-1743 under hattarnas ryska krig.

De svagt utrustade svenska trupperna led nederlag vid Villmanstrand 24 augusti 1741. Senare gick överbefälhavaren Lewenhaupt med på vapenvila till vintern. Under vapenvilan inlät sig officerarna på underhandlingar med kejsarinnan Elisabeth. Denna utfärdade i mars 1742 ett manifest till Finlands folk, som uppmanades ansluta sig till Ryssland och upprätta en egen stat under ryskt beskydd. Tanken på ett självständigt Finland uttalades här för första gången öppet. Den nye svenske överbefälhavaren Bousquet kapitulerade i Helsingfors den 24 augusti 1742, och snart var hela landet upp till Kemi älv besatt av ryssarna.

Lilla ofreden slutade med freden i Åbo den 8 augusti 1743.

Drama i tv och radio

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet