Hoppa till huvudinnehåll

Karelen och Petsamo på 1930-talet

Från Finska viken till Ladoga och Petsamo. Med Aho & Soldans unika filmer kan vi resa tillbaka till tid och landskap som inte längre är finska.

Informationsruta

Efter fortsättningskriget överlämnades områdena i Karelen till Sovjetunionen.
Petsamo hörde till Finland mellan åren 1920-1944

I de här unika filmklippen gjorda av filmbolaget Aho & Soldan, får vi följa med idyllen i Karelen och Petsamo på trettiotalet före vinter- och fortsättningskriget och resa till platser som inte längre finns.

Vi får se arktiska landskap och fiske vid Ishavet. Naturen och det kulturella livet vid Petsamo lockade på trettiotaalet över 20 000 resenärer årligen.

Också till Karelen reste man för att njuta av naturen. I filmerna får vi se de gamla stora städerna i Karelen. Före kriget var Viborg Finlands näststörsta stad.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet