Hoppa till huvudinnehåll

Att vara fiskare i Ingå

Harry Hellström och hans son Krister ger sig ut för att fiska i de hårda höststormarna. De vet att fångsten antagligen kommer att vara liten.

Att vara fiskare är inte lika lätt som förut. Det vet Krister som hör till den sjätte generationen i sin familj som fiskar på Knappsholm.

Ingå skärgård är ingen speciellt vacker och idyllisk plats under hårda höststormar och grå vinterdagar. Men Harry och Krister kan inte välja att stanna inne, varje dag ger de sig ut för att fiska.

Det har blivit allt svårare att klara sig som fiskare i dag. Fångsterna är mindre och allt färre köper fisk.

Det här avsnittet av "Seportaget" berättar om en hård bransch och om två män som kämpar för sin inkomst ute i skärgården. Programmet berättar också om livet i Ingå genom tiderna, om Kristers förfäder som flyttade ut till Knappsholm och levde där i ensamhet.

Harry berättar också om evakueringen då hela området föll i Sovjetiska händer efter fortsättningskriget.

Text: Charlotta Hedman

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet