Hoppa till huvudinnehåll

Söndagsöppet talar om ungas sexualitet

"När barnen kommer in i tonåren är det inte bara lusten att köpa saker som är aktuell, det är också en annan lust som blir mer och mer påträngande", påpekar redaktör Keijo Koivula. Men det bör man hålla sig sakligt och lugnt till.

Redaktör Christine Saarukka gör en gallup med ungdomar i flera olika skolor runt om i Svenskfinland om vad de vet om sex och det andra könet.

Också läraren i medborgarfärdighet Mikaela Esch i Närpes får komma till tals. Sexualundervisning är alltid svårt att hålla. Vad skall man tala om, biologin, känslorna? Alla barn är så olika utvecklade.

I det andra klippet talar redaktörerna på Söndagsöppet med psykolog Theresa Björklund. Björklund menar att människan är en sexuell varelse från fosterstadiet. Man skall genast ge ömhet och kroppslig närhet. När barnen kommer upp i tonåren är det nästan för sent tycker Theresa Björklund.

Men det är svårt att tala om sex naturligt. När Theresa Björklund frågar Christine Saarukka och Eero Wallen om var de har erogena zoner blir de generade.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet