Hoppa till huvudinnehåll

Lider du av en ätstörning?

Är du missnöjd med hur din kropp ser ut? Oroar du dig för att inte vara tillräckligt smal? Försöker du gå ned i vikt? Kontrollerar du vad du äter eller motionerar för att förbränna kalorier? Vräker du ibland i dig mat utan att kunna sluta? Är du livrädd för att vara tjock? Tänker du ofta på mat, vikt och ätande?

Om svaret på någon eller flera av dessa frågor är ja kan du lida av en ätstörning, eller vara i riskzonen för att drabbas. En ätstörning innebär att förhållandet till mat, vikt och ätande blir svårt och problematiskt, och kan drabba både pojkar och flickor. Ätstörningar delas ofta in i sjukdomarna anorexia nervosa och bulimia nervosa. Anorexia kännetecknas av låg vikt, en stark rädsla för att gå upp i vikt, och störd kroppsuppfattning. Bulimia kännetecknas av hetsätning, en känsla av att man inte kan kontrollera sitt ätande, och försök att kompensera för det man har ätit genom till exempel överdriven motion eller att spy upp maten. Också om du inte passar in i någon av dessa beskrivningar kan du lida av en ätstörning. Gemensamt för alla ätstörningar är ett missnöje med och fixering vid den egna kroppen. Känner du igen dig?

Kom ihåg: Du kan lämna en anonym fråga i lådan nedan.

Nyligen publicerat - X3M