Hoppa till huvudinnehåll

Norskt spelmissbrukarfall kan guida Finland

Pokerspel på internet
Pokerspel på internet Bild: YLE pokerspel

I Norge har skandalen kring en enskild spelbrukares öde och alla dess konsekvenser kommit att sätta nytt fokus på problematiken kring spelmissbrukare.
Därför arbetar den norska regeringen, banker och myndigheter i dag med en lagstiftning som kan komma att hindra penningtransaktioner mellan norska banker och utländska spelbolag.

Bakgrunden till att man nu arbetar med en lagstiftning i Norge som ska hindra penningtransaktioner mellan spelare och spelbolag är att den i dag dömda, 35-åriga norska medborgaren hann spela bort dryga 7 miljoner euro på utländska internetspel, innan han stoppades. Pengar som nu satt honom själv och hans familj i konkurs.
Men många i Norge frågar sig hur detta kunde ske? Och hos vem lägger man skulden?
I Norge är det i likhet med Finland förbjudet för utländska spelbolag att verka i landet. Men spelen på internet går i dag inte att kontrollera.
Därför vill lagstiftarna i Norge hindra alla penningtransaktioner mellan spelarens bank och spelbolag. Med en sådan lagstiftning kunde man ha hindrat spelmissbrukaren i Norge att både spela för så stora belopp och samtidigt hindra denne från att göra stora förluster, säger informationschef Arve Sjølstad vid Norsk tipping.
Problemet med spelmissbrukare mycket akut
I Finland följer man med stort intresse utvecklingen i Norge, berättar Jouni Laiho, regeringsråd, på inrikesdepartementet.
I dag finns det i Finland i likhet med Norge en lagstiftning som förbjuder utländska spelbolag i Finland.
Men Jouni Laiho beklagar att problemen med spelberoende inte fått samma politiska gensvar i Finland som i Norge - för frågan om hur man kan begränsa spelmissbrukares spel är mycket akut i dag, säger han.
Men att bromsa de utländska spelbolagens framfart är inte lätt. På Norsk tipping välkomnar man en ny lag men efterlyser samtidigt möjligheten att helt enkelt blockera spelbolagens IP-adresser för norska internetanvändare, eftersom bolagens marknadsföring är så aggressiv.
Sjølstad ger som exempel att den norska spelmissbrukaren, som nu alla blivit så bekant med, blev erbjuden en summa på 30 000 euro från ett spelbolag - i en period då han försökte sluta att spela.

Reporter Maria Repitsch
(Av Frida Ahtokari)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes