Hoppa till huvudinnehåll

Lappo-operan

Då Helsingfors finska studentteater fyllde 40 år satte de upp produktionen Lappo-operan. Pjäsen blev en viktig milstolpe inom den radikala teatern.

Informationsruta

Kosolan tulolaulu. Musik: Kaj Chydenius, text: Arvo Salo.
Me emme tee mitä emme tahdo. Musik: Kaj Chydenius, text: Arvo Salo.

Lappo-opperan skrevs av författaren Arvo Salo, med musik av Kaj Chydenius. Kalle Holmberg regisserade. Skådespelet handlar om Lappo-rörelsens tidiga dagar.

Arvo Salo berättar att skådespelet inte har speciellt mycket att göra med verkliga personer eller händelser. Utan att den istället berättar om Lappo-rörelsen i mer allmänna drag.

Men i skådespelet framträder flera av Lappo-rörelsens verkliga medlemmar, till exempel Vihtori Kosola, som spelas av Vesa-Matti Loiri. Salo har också använt sig av händelser som är tagna direkt ur verkligheten.

Arvo Salo vill framställa vänsterns roll som en pacifistisk och mot våld.

Pjäsen hade premiär den 21 mars 1966. Vi får höra Arvo Salo, Kalle Holmberg och Kaj Chydenius.

Dessutom ser vi två utdrag ur pjäsen. Vesa-Matti Loiri i rollen som Vihtori Kosola, och hela kören som sjunger den pacifistiska antivåldssången "Me emme tee mitä emme tahdo".


Text: Charlotta Hedman/Ida Fellman

Kultur

Musik och underhållning

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet