Hoppa till huvudinnehåll

Artistporträtt: Kaj Chydenius

Kaj Chydenius har komponerat många visor som hör till den finska sångskatten, såsom Kalliolle kukkulalle och Kenen joukossa seisot. Han har också deltagit i otaliga teaterproduktioner på finska och svenska.

Kaj Chydenius föddes i Juankoski 1939. Han kom till Helsingfors för att studera musik och handel 1957. Här kom han i kontakt med avant garde och teaterkretsar.

Han skrev musikkritik för Hufvudstadsbaldet, men gick samtidigt över gatan till Gamla Studenthuset för att jobba med Helsingfors finska studentteater, Ylioppilasteatteri. Tillsammans med Arvo Salo skrev han Lappo-operan 1966, som gjorde honom känd.

På Svenska teatern grundade Chydenius tillsammans med Kaisa Korhonen Kom-teatern på Lars Svedbergs initiativ 1971. Kom-teatern blev senare en självständig teater.

Chydenius fick Pro Finlandia priset 1996, och statens pris för sina kompositioner 2006.

Här får vi höra Kaj Chydenius, Lars Svedberg, Ingrid Saaristo och Lars Huldén om Chydenius innehållsrika liv. Dessutom ser vi klipp från hans musikaliska alster.

Så framför Kaj Chydenius och Mia Hafrén "Allt det där, du vet", med text av Johan Bargum och musik av Kaj Chydenius.

Kultur

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet