Hoppa till huvudinnehåll

Vad beror ätstörningar på?

Det kan finnas många olika orsaker till att man får en ätstörning. En titt på hur människorna i tidningar, filmer, musikvideos och reklamer ser ut visar att skönhetsidealet i vårt samhälle är väldigt orealistiskt. De allra flesta av oss ser inte ut som modeller och kändisar, utan gör bara oss själva illa om vi försöker leva upp till det sjuka idealet.

Många som drabbas av ätstörningar har dåligt självförtroende och höga krav på sig själva. Det är jobbigt att vara ung, både kroppen och identiteten utvecklas, och att kontrollera sin vikt kan vara ett försök att kontrollera andra saker som känns svåra. Gemensamt för nästan alla fall av ätstörningar är att de börjar med bantning. I början kan det kännas bra, man kanske får komplimanger och känner sig stark och duktig, men efter en tid leder det till en ond cirkel där man fastnar i tankar på mat, ätande och vikt. Vissa människor har också en ärftlig sårbarhet för ätstörningar, och biologiska processer gör att bantning leder till att fixering kring mat och vikt ökar ännu mera. Om du lider av ätproblem, vad tror du att dina svårigheter kan bero på?

Kom ihåg: Du kan lämna en anonym fråga i lådan nedan.

Nyligen publicerat - X3M