Hoppa till huvudinnehåll

Helstekt älgfilé med murkelstuvning

I älgjaktstider kan det vara på sin plats med ett enkelt men läckert recept på älgfilé. Bertel Lindvik kockar.

Kocken Bertel Lindvik tycker det är otroligt synd att så många i det här landet förstör sitt älgkött. Man låter filén koka i flera timmar, eller så kryddar man den med konstiga kryddor.

Älgfilé är så enkelt att tillreda. Den skall stekas brun i riktigt smör, inte olja, och sen efterstekas i 200 graders ugnsvärme 20 minuter. Endast salt och peppar behövs.

Till älgfilén lagar Bertel Lindvik murkelstuvning. Där måste man bara minnas att förvälla den ytterst giftiga svampen först

Bertel Lindvik gratinerar köttet med murkelstuvning och riven ost i het ugn.

Som tilltugg tillreder Thor Alstrand och Bertel Lindvik kulpotatis, eller potatis parisienne - dvs små kokta potatisar som steks knapriga.

Mycket gott och enkelt kan man konstatera.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.