Hoppa till huvudinnehåll

Island bäst på jämställdhet - Finland tvåa

Två flickor sitter och samtalar
Två flickor sitter och samtalar Bild: YLE anonym

Finland kommer på andra plats då det gäller jämställdhet på en lista som Ekonomiskt världsforum har gjort upp. Enligt årets rapport är Island bäst på jämställdhet, Norge är tredje och Sverige fjärde.

Utanför Norden klarade sig Nya Zeeland bäst och hamnade på en femte plats. Också afrikanska länder fanns med i toppen i år, Sydafrika och Lesotho fanns med bland de tio bästa.

Enligt rapporten har kvinnorna börjat delta mer i arbetslivet i Sydafrika, och kvinnor har också oftare valts in i parlament och regering. Lesotho har förtjänat sin plats på listan eftersom kvinnornas ställning i arbetslivet har förbättrats och löneskillnaderna har minskat.

Sämst är det ställt med jämlikheten i Tchad, Pakistan och Jemen. Ekonomiskt världsforum har offentliggjort sitt index över jämställdheten mellan könen i världens länder sedan år 2006. Länderna bedöms efter i vilken grad de har lyckats minska på ojämlikheten mellan könen då det gäller ekonomi, utbildning, hälsa och deltagande i politiken.
(Av Eva Blässar)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes