Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet fortfarande populäraste partiet

partier
partier Bild: yle partier

Samlingspartiet är fortfarande det populäraste partiet i Finland, men stödet har minskat en aning. SFP:s väljarstöd har ökat något, visar en ny enkät som de fem största partierna har beställt av TNS Gallup.

Undersökningen visar att 22,7 procent av väljarna skulle rösta på Samlingspartiet om val skulle förrättas nu. Motsvarande siffra var 23,3 procent i juni.

Enligt undersökningen skulle 20 procent rösta på Socialdemokraterna medan 19,6 procent av väljarna skulle
välja Centern. 10,6 procent skulle välja De gröna. SFP stöds av 4,4 procent. Motsvarande siffra för SFP var 3,8 procent i förra gallupen.

Av de övriga oppositionspartierna stöds Vänsterförbundet av 8,9 procent och Sannfinnländarna av 8 procent. Kristdemokraterna stöds av 4,5 procent.

Enligt den förra mätningen har stödet minskat något för Samlingspartiet (-0,2 procent) och för Kristdemokraterna(-0,4), medan stödet för Centern har ökat (0,5) och även stödet för Vänsterpartiet (0,2 procentenheter).

TNS Gallup intervjuade totalt 2 842 personer, och felmarginalen i gallupsiffrorna är +/- två procentenheter. Gallupen har beställts av de fem största partierna.
(Av Rabbe Nilsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes