Hoppa till huvudinnehåll

Igor och Sjenja bor i Sovjetunionen

Hur lever Igor och Sjenja i Moskva? Redaktör Carita Backström har rest i Sovjetunionen och träffat två pojkar som trivs och har det bra.

Hur har barnen i Sovjetunionen det? I det här barnprogrammet får vi träffa två sovjetiska barn, Igor från Vitryssland och Sjenja från Uzbekistan.

I programmet berättas att Igor och Sjenja bor tillfälligt i Moskva där deras mödrar arbetar. Familjerna lever i ett stort huskomplex som har lika många invånare som en liten stad i Finland. Då har man många lekkamrater.

Vi får också höra att Igor och Sjenja tillbringar veckorna på lekskolan. Men de har så roligt där att de inte ens vill gå hem på fredagen.

Spännande är det också, enligt programmet, när Igors mormor berättar om kriget och om hur Sovjetunionen kämpade mot fascisterna.

Programmet består till stor del av redaktör Carita Backströms stillbilder till vilka hon berättar.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet