Hoppa till huvudinnehåll

Pippi Långstrump på besök i Helsingfors

Inger Nilsson – eller Pippi Långstrump som hon är för de flesta – besöker Helsingfors. Ivriga barn intervjuar henne om herr Nilsson och om hur hon kan vara så stark..

Den 9-åriga Inger Nilsson blev Pippi Långstrump i Olle Hellboms filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker. Tv-serien hade premiär 1969 och efter det kom det flera delar och också långfilmer med Inger Nilsson som Pippi Långstrump.

Inger Nilssons pigga utseende kom att göra henne för evigt förknippad med Pippi Långstrump och hon blev också känd världen över. Här besöker hon Helsingfors.

Inger Nilsson fäster den vackra rosen hon har fått och så kan intervjun börja.

Barnen har övat väl på sina frågor och artikulerar svenskan utmärkt. Man vill få veta var herr Nilsson och Tommy och Annika är.

Men det mest spännande är ändå Pippis otroliga styrka. Pippi avslöjar att styrkan ligger i de spända flätorna. Tyvärr är klippet svartvitt så vi ser inte det illande röda håret.

Till sist klättrar Pippi-Inger upp på bordet för att visa sin styrka.

Se länken nedan för flera klipp om Pippi Långstrump och Astrid Lindgren.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet