Hoppa till huvudinnehåll

Virkade muffins

Här har Lee bullat upp med virkat skådebröd; prinsessbakelse, hallonmuffins, moccamuffins, chokladmuffins och små kokosbollar. Förr var det vanligt att man bakade till pynt och prydnad och den trenden är på väg tillbaka. Nu passar det dessutom extra bra med just virkade yllekakor för att de är både oömtåliga och lätta att tvätta. De går snabbt att göra av lite restmaterial och kan varieras i både form och storlek enligt tycke och smak och passar som present till både liten och stor. Bebisar kan lungt dregla på de sorter som inte dekoreras med små pärlor och den vuxne mer praktiskt lagde kan använda sin muffins som nåldyna, om man inte bara vill njuta av dem som de är. Greppa virknålen och lär dig skulptera i garn!

» Ohjeet löytyvät myös Olotilasta

Prinsesbakelse
Du behöver:

 • Restgarn i chokladbrunt och valfri glasyrfärg
 • Virknål anpassad efter garnets tjocklek men t.ex. 3, 3 ½ eller 4 beroende på handlag
 • Lite vadd
 • Eventuellt pärlor till strössel, och i så fall också synål och sytråd

För att virka en muffinsboll behöver du kunna virka luftmaskor, fasta maskor, minska maskor och öka maskor. Kan du inte alls virka så hittar du lätt beskrivningar på nätet genom att söka på något av dessa ord. En muffinsboll som är enfärgad är ett utmärkt nybörjarprojekt.

Förkortningar som är bra att känna till:
lm = luftmaska
fm = fastmaska

Börja med fyra lm och slut till en ring
1. Börja med 4 lm och slut till en ring. Virka fm runt ringen. Öka antalet fm varje varv genom att sticka ner nålen två gånger på samma ställe och variera med vanliga lm emellan. Forma på så sätt till en halvcirkel. Bollen kan virkas på känsla beroende på vilken storlek som önskas, ökar man för mycket blir den för platt men då är det bara att backa genom att riva upp några maskor och skulptera om.Glasyrvirkning
2. När du fått en halv boll är det dags att minska antalet maskor. Det kan göras genom att man hoppar över någon fm istället för att virka en fm med nedtag i varje fm varvet under. Minska försiktigt i början och öka gradvis minskningen så att bollen får en fin form. Vill du göra glasyr är det nu du ska byta färg på garnet, virka först var tredje maska med den nya färgen och nästa varv varannan och sedan alla. Kom ihåg att du kan behöva minska någon maska också emellanåt så att inte bollen får en konstig form.Fyll bollen med vadd
3. När det bara är en liten öppning kvar fyller du bollen med vadd innan du fortsätter med att ta ihop och virka de allra sista maskorna.Fäst trådändorna
4. Klipp av tråden, dra igenom och fäst trådändorna.Virka ett litet hallon, en liten blomma eller sy fast pärlor som strössel
5. Virka ett litet hallon, en liten blomma eller sy fast pärlor som strössel. Kokosflingorna sys med garn och lite längre stygn som sprids över hela bollen medan pärlorna fästs med sytråd. Hallonet virkas som en miniminiboll med ett par luftmaskor och fasta maskor så att det bara blir en liten knöl och blomman kan virkas med några luftmaskor, ta ihop till en ring och virka 3 lm, 1 fm om ringen och 3 lm osv. tills du fått ett par "kronblad" bestående av 3 lm t.ex. 4-5 ggr.

 • Två miljoner på minus i Karleby

  Resultatrisken fortfarande hög enligt ekonomidirektören.

  Ekonomirapporten för perioden januari till juli i år visar ett underskott på cirka 2,1 miljoner euro i Karleby. I resultatet ingår också Karleby Vatten.

 • Rektor om knivdådet i Åbo: Nu gäller det att blicka framåt

  För skolorna är det nu en utmaning att lugna eleverna.

  Efter knivdåden i Åbo gäller det nu för lärarna att kunna lugna eleverna och visa att vuxna är trygga, glada och trevliga och går att lita på. Det säger Elise Kurtén, som är rektor i Sirkkala skola i Åbo.

 • Marockan i Åbo: ”Jag är sorgsen”

  Tror inte att rasismen förvärras i Åbo.

  Mustafa Rafik har bott nästan tio år i Åbo. Han är, liksom alla andra, chockad över knivdådet som krävde två liv och skadade åtta. Att dådet utfördes av en landsman gör ilskan ännu större.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.