Hoppa till huvudinnehåll

Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

Sursiks skola är ett stort högstadium i Bennäs, Pedersöre. Där går uppemot 400 elever. Av dem kommer vissa långtifrån med skolbuss.

Med en kritisk glimt i ögonen besöker redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix högstadiet för att höra sig för om grundskolreformen varit bra. Och om de nya förändringarna med slopad nivåindelning är till någon nytta.

Vi får höra både elever och lärare och bekanta oss med många lektioner. Både teoretiska och traditionella som finska och fysik, men också mera praktiskta som hushållsundervisning där barnen lär sig koka mat.

I slutet av programmet besöker redaktionen en liten skola i Östensö som motvikt.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet