Hoppa till huvudinnehåll

Kransar av järntråd

Dörrrkransar av järntråd
Dörrrkransar av järntråd Bild: Svenska Yle/Strömsö järntråd
Catharinas krans färdig

Järntråd går att använda till mycket! Att göra kransbotten av järntråd är både praktiskt och snyggt. Kransarna håller väldigt länge (även utomhus) och dekorationerna kan bytas ut många, många gånger och varieras enligt årstid eller säsong. Av filt kan det bli stjärnor eller varför inte magnolior eller snödroppar. Tunn järntråd kan formas till långa girlander med små nystan eller så kan man fästa ett och annat i järntråden.

Catharinas krans, detalj
Material till Catharinas krans:

  Galvaniserad järntråd, grovlek 2 mm
  Galvaniserad tunn järntråd, grovlek 0,9 mm
  Linfilt, ca 2 mm tjock
  Vit sprayfärg
  Blålila träkulor

Lees krans, detalj
Material till Lees krans:

  Galvaniserad järntråd, grovlek 3 mm
  Galvaniserad tunn järntråd, grovlek 0,9 mm
  Vit hobbyfilt
  Vitt sidenband

Gör så här:

Lee och Catharina gör kransar
Ta några meter grov järntråd och forma den till ett kransbotten av valbar storlek. Du kan antingen använda järntråden som den är och föra den runt runt eller så böjer du tråden i "vågor" för att få mera volym i kransen. Lämna en bit av sista ändan av järntråden olindad ifall du vill trä linfiltsdekorationer på kransbottnet.

Catharina trär linfiltsstjärnor på järntråden
Av linfilten kan du klippa stora stjärnor eller hjärtan som du spraymålar vita eller någon annan färg. Sprayfärgen ger en fin struktur och stadga. Gör två hål i varje dekoration och trä dem på kransbottnets järntråd.

Vita hobbyfiltsstjärnor blir vackra blommor
Av den vita hobbyfilten kan du klippa mera oregelbundna "stjärnor" som blir till blommor när du lindar litet tunn järntråd runt "blombottnet". Blommorna fästs i kransen med den tunna järntråden.

Girlander av järntrådsbollar
Girlander med bollar gör du genom att linda den tunna järntråden till ett nystan. Börja med en liten ögla på tråden och nysta sedan runt öglan. Fäst bollen undertill genom att vrida järntrådarna några varv kring varandra utan att klippa av tråden. Gör ett ca 10 cm:s mellanrum och fortsätt med följande boll. Fortsätt göra bollar tills girlanden är ca 2 m lång. Linda girlanden runt kransbottnet mellan de andra dekorationerna.

Girlander med färgade träkulor gör du genom att trä kulorna på tunn järntråd
Girlander med färgade träkulor gör du genom att trä kulorna på tunn järntråd. Fäst kulorna i järntråden med jämna mellanrum utan att klippa av tråden. När girlanden är ca 2 m lindar du den runt kransen.

Rosetten på Lees krans, detalj
Vill du ha en rosett på din krans kan den göras t ex av ett sidenband. Kontraster är ofta effektfulla, som i detta fall järntråd och siden.

Vid behov kan du göra en upphängningsögla på baksidan av kransen av en bit tunn järntråd eller av sidenband
Vid behov kan du göra en upphängningsögla på baksidan av kransen av en bit tunn järntråd eller av sidenband.

De färdiga kransarna hängdes upp på dörrarnaLees krans, detalj

(Expert: Catharina Borg-Wilén)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk