Hoppa till huvudinnehåll

Lavendelskorpor

Lavendelskorpor
Lavendelskorpor Bild: Svenska Yle/Strömsö lavendel

Vi använder redan mycket blommor som smaksättning i bakverk, även om vi kanske inte tänker på det. Vanilj är frön från vaniljorkidén, kryddnejlika är blomknoppar och saffran – dyrbarast av alla kryddor – är pistillen i saffranskrokusen. I de här skorporna använder vi torkade lavendelblommor som smaksättning. Lavendeln harmonierar fint med den mörka chokladen och de rostade hasselnötterna och resultatet blir härligt romantiska skorpor som man kan äta många av utan att känna sig däst!
-Alexandra -

Det här behöver du:

  • 100 g smör
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 3-4 msk torkade lavendelblommor
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält matfettet och låt det svalna.

Hackade hasselnötter
3. Hacka nötterna grovt och rosta dem på en plåt i ugnen i ca 6-8 min, tills de har fått lite färg. Ta ut och låt dem svalna.



Äggulan skiljs från äggvitan
4. Dela äggen och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispa först vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret till gulorna och vispa dem till en ljus och porös smet.



Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver
5. Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver.



Vänd försiktigt ner äggvitan
6. Vänd försiktigt ner äggvitan.



Lee tillsätter smält smör
7. Tillsätt smöret och rör om.



Degen ska vara lös och lite kladdig
8. Häll i nötter, choklad och lavendel och knåda eller rör ihop till en lös och lite kladdig deg.



Degen rullas till långa korvar
9. Dela degen i sex bitar och rulla dem till långa korvar. Lägg korvarna tre och tre på en plåt. Platta till dem lite med mjölad hand.

10. Grädda längderna i mitten av ugnen i 15 min, eller tills de börjar få färg.



Skär de nygräddade längderna i sneda, ca 2 cm breda bitar
11. Skär de nygräddade längderna i sneda bitar, ca 2 cm breda. Använd en vass kniv!



Lägg bitarna tätt på en plåt med snittytan uppåt
12. Lägg bitarna tätt på en plåt med snittytan uppåt. Rosta dem i ugnen i ca 8 min eller tills de börjar få färg. Låt sedan skorporna eftertorka i avstängd ugn med luckan på glänt.

Tips!
Förvara skorporna i en lufttät burk så håller de länge!

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

  • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

    Recept på allt från deodorant till shampo.

    Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

  • Håll dig varm med örter

    Fryser du ? Så här håller du dig varm.

    Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

  • Groblad - naturens eget plåster

    Bra också för bistick.

    Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

  • Vaxa ben med socker och citron

    Benvaxning med det du har i köket.

    Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

  • Vandrarens survivalkit

    Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

  • Fjällträdgården i Jokkmokk

    I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

  • Liniment

    Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

  • Fröpåsar

    Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

  • Rosenlassi

    Dryck som svalkar på inom- och utombords

    Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

  • Tvål med havssand

    Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

  • Örtkudde

    En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

  • Kärleksmagi

    Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.