Hoppa till huvudinnehåll

En roadmovie från Yellowstone

Yellowstone på vägHjortar

I den legendariska nationalparken Yellowstone i USA kommer man nära djuren bara man sitter kvar i bilen. Visst har jag suttit i bilen och tittat på älgar tidigare, men det här är någonting helt annat. Hjortarna är vilda, men de är inte rädda för människan trots att en liten kalv är med. De är vaksamma, men håller främst koll på att ingen varg eller björn dyker upp.

Korp
Det är förbjudet att mata djuren, men det är svårt att låta bli då man möter korpar som är experter på tiggeri.

Vatten
Hela Yellowstone är vulkaniskt område och det har förstås format landskapet. Det rinnande vattnet gör också sitt till för att skapa dramatiska och storslagna miljöer.

Trädtrill
Man gör så få ingrepp som möjligt i parken. Om ett träd faller får det ligga kvar.

Vattenfall
Vattnet är kristallklart och iskallt. Här finns inga industrier eller samhällen som släpper ut avfall. För en kraftverksbyggare är det här jungfrulig mark, men någon reglering av vattnet kommer aldrig att ske.

Bisons
De är fredliga djur men trots det händer det att bison och människa kommer på kollisionskurs. Det händer vanligtvis under bisonoxarnas parningstid och oftast är det människan som förlorar den striden.

Landskap
Det är länge sedan européerna färdades med häst och vagn över den här kontinenten. På den tiden var allt vildmark, nu återstår bara fragment av den världen. Till Yellowstone har åtskilliga miljoner människor kommit för att få en känsla av hur det en gång har varit.

Fiskare
Man får naturligtvis inte jaga i Yellowstone, men det är tillåtet att fiska, så en del turister har en båt på släp.

Sjö & krater
Det här är en sjö och samtidigt en gigantisk vulkankrater.

I den legendariska nationalparken Yellowstone i USA kommer man nära djuren bara man sitter kvar i bilen. Visst har jag suttit i bilen och tittat på älgar tidigare, men det här är någonting helt annat. Hjortarna är vilda, men de är inte rädda för människan trots att en liten kalv är med. De är vaksamma, men håller främst koll på att ingen varg eller björn dyker upp.

YellowstoneYellowstoneYellowstone

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård