Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år

"Kölvattnet" utanför Mikaelsgården i Björneborg
"Kölvattnet" utanför Mikaelsgården i Björneborg Bild: YLE/Anna Kyhä mikaelsgården

Stiftelsen svenska kulturfonden i Björneborg firade på tisdag de 90 åren som stiftelsen befrämjat det svenska språket i Björneborg.

Trots att det svenska språket inte längre talas så aktivt i staden, tjänar stiftelsen enligt ordförande Michael Küttner ett klart syfte med tanke på svenskheten i Björneborg.

- Vi finansierar och stöder olika projekt som har en svensk anknytning. Till exempel Björneborgs svenska samskolas gymnasiebyggnad, pensionärsbostäderna, lågstadieklasserna och barnträdgården i Mikaelsgården har fonden finansierat. Men vi stöder också annat som har med kultur att göra, såsom statyn av Hertig Johan eller Rosenlewmuseet, konstaterar Küttner.

Förutom festmiddag på kvällen, firades dagen genom att avtäcka skulpturen "Kölvattnet" utanför Mikaelsgården, där bland annat barnträdgård och lågstadieklasser håller hus.

Dagen till ära gav stiftelsen också ut en bok om svenska ortnamn i Vittisbofjärd (på finska Ahlainen), som är ett område i norra Björneborg, skriven av Stellan Waldenström.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland