Hoppa till huvudinnehåll

Traditionell halmslöjd med Kristina Pitkäkoski

Traditionella juldekorationer med tomtar och halm.
Traditionella juldekorationer med tomtar och halm. Bild: Yle/Lee Esselström strömsö halmboll julpynt

Lee och Jim åkte till Kärjenkoski för att hälsa på Kristina Pitkäkoski som jobbat med halmhantverk i ca 15 år. Halmen tas tillvara efter midsommar men före mitten av augusti och det är främst råg som används eftersom alla moderna stråförstärkningsmedel och modifikationer av halmstråna har gjort de flesta andra sädesslagen mindre lämpade för halmslöjd.

» Halmbrosch
» Halmintarsia

Kristina jobbar
När halmen skördats ska den torka och sedan rensar Kristina bort extra blad och ax innan hon klipper av stråna och delar upp dem för olika användningsändamål.

Förr användes halm i sängbottnar, i skorna för värmens skull och till pynt och prydnad t ex i form av halmhimlar. Kristina har två olika modellers halmhimlar som hon jobbar med och säljer på olika hantverksmarknader. Dessutom gör hon olika sorters mindre dekorationer och halmbockar. Kristina väver också in halmstrån i sina dukar.

Halmstråna ska blötläggas och sedan strykas
Halmstråna ska så gott som alltid blötläggas innan man bearbetar dem. Kristina stryker upp halmstråna med strykjärn så att hon får platta breda halmband att t ex göra gyllene bollar av. Bollen består av 8 remsor som är ca 1 cm breda. För att göra den behövs en mall, sax, lim och gem.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.