Hoppa till huvudinnehåll

Traditionell halmslöjd med Kristina Pitkäkoski

Traditionella juldekorationer med tomtar och halm.
Traditionella juldekorationer med tomtar och halm. Bild: Yle/Lee Esselström strömsö halmboll julpynt

Lee och Jim åkte till Kärjenkoski för att hälsa på Kristina Pitkäkoski som jobbat med halmhantverk i ca 15 år. Halmen tas tillvara efter midsommar men före mitten av augusti och det är främst råg som används eftersom alla moderna stråförstärkningsmedel och modifikationer av halmstråna har gjort de flesta andra sädesslagen mindre lämpade för halmslöjd.

» Halmbrosch
» Halmintarsia

Kristina jobbar
När halmen skördats ska den torka och sedan rensar Kristina bort extra blad och ax innan hon klipper av stråna och delar upp dem för olika användningsändamål.

Förr användes halm i sängbottnar, i skorna för värmens skull och till pynt och prydnad t ex i form av halmhimlar. Kristina har två olika modellers halmhimlar som hon jobbar med och säljer på olika hantverksmarknader. Dessutom gör hon olika sorters mindre dekorationer och halmbockar. Kristina väver också in halmstrån i sina dukar.

Halmstråna ska blötläggas och sedan strykas
Halmstråna ska så gott som alltid blötläggas innan man bearbetar dem. Kristina stryker upp halmstråna med strykjärn så att hon får platta breda halmband att t ex göra gyllene bollar av. Bollen består av 8 remsor som är ca 1 cm breda. För att göra den behövs en mall, sax, lim och gem.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk