Hoppa till huvudinnehåll

Sex dagar i Bengt Anderssons liv

"Sex dagar i Bengt Anderssons liv" är en drama-film från 1977 i regi av Carl Mesterton. Filmen handlar om Bengt Andersson som råkar ut för en bilolycka och om hur hans liv förändras efter olyckan.

Bengt Andersson är en medelåldersman som är gift och har ett bra jobb.

När Bengt är på väg hem från jobbet en dag råkar han ut för en allvarlig bilolycka. Han överlever men måste stanna länge på sjukhuset. Han blir rullstolsbunden och det gör honom bitter.

Han faller i en djup depression och det är omöjligt framförallt för hans fru att få kontakt med honom. Han märker hur mycket olyckan förändrat honom och att de människor som är nära honom lever och tänker annorlunda är han.

Bengts arbetskamrater lever bra vidare utan honom medan Bengts fru Karin har stannat i det förflutna.

Filmen skildrar hur Bengt återhämtar sig från olyckan och hur han tänker leva vidare.

Text: Karolina Eriksson

Mera samtidsdrama av Carl Mesterton

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet