Hoppa till huvudinnehåll

Strömdykning

Lofoten

Vid Lofoten i Norge är terrängen kuperad och tidvattnet som gör att havet sjunker och stiger med jämna intervall skapar starka strömmar, speciellt vid smala passager. Trots att vattnet ser lugnt ut är det strömt.


På bottnen finns väldigt mycket liv blandat med tomma skal. Skalen är sköra och kan gå sönder bara av att man tar i dem, men de är vackra!


En vägg är full av anemoner och blommor, växter som man tror att man kan se enbart i tropiska vatten.


Göran får verkligen anstränga sig för att inte dras med av strömmen här. Trots att de är på 8,5 meters djup är strömmen mycket stark, och hamnar man i den är man ute på Atlanten i ett huj.


Det är en fin upplevelse att dyka i det här strömmande vattnet, för det är just strömmarna som gör växt- och djurlivet så rikt. Men man ska komma ihåg att flödet inte enbart behöver vara positivt. För den ovana eller ouppmärksamma dykaren kan strömdykning vara livsfarligt!

Som regel ska man inte röra någonting levande på havsbottnen, men det kan vara svårt att låta bli. Om det såg ut så här under vattnet i Finland skulle jag flytta under vattnet, säger Göran. Sikten är 20-30 meter och det myllrar av liv!

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård