Hoppa till huvudinnehåll

Scouter på 2000-talet

Också på 2000-talet är scoutrörelsen viktig för många. Scoutrörelsen är inte död, men vad gör scouter nuförtiden? Hjälper de gamla damer över gatan och slår knopar. Jo, men också en massa annat.

I Finland är ca 75.000 ungdomar medlemmar i någon scoutkår. Det finns 850 scoutkårer i Finland.

De finskspråkiga kårerna är uppdelade i distrikt, medan den svenska Fissc (Finlands Svenska Scouter) är en organisation för alla svenska kårer i Fnland.

Scoutmetoden är väldigt viktig för scoutverksamheten. Scoutmetoden går ut på att alla individer ska ha möjlighet att utvecklas och lära sig nya, viktiga saker. Till scoutmetoden hör bl.a friluftsliv och upplevelsebaserad inlärning "Learning by doing."

Ann-Sophie Sandström intervjuar scouter i Nykarleby. Särskilt för blyga pojkar är scoutpatrullerna viktiga. Man måste inte stå ut och ta egna beslut, som i sportsammanhang. Man kan följa med gruppen och mogna tills man kan ta egna beslut, om man ens vill det.

Emma Portin från Grani Scouter älskar allt med scouting och läger, och tillbringar flera veckor med att bo i tält. Joanna Kraft från redaktionen Jox träffar Emma på scoutlägret Wik. Joanna är inte helt begeistrad först men smittas av Emmas entusiasm. Hon fascineras av det mesta, av att man inte dricker sprit och av att alla scouter klockan halv sju på morgonen "är helt sjukt pigga". Och av flagghalningen får hon t.om. kalla rysningar. Emma skrattar nöjt åt att Joanna blivit scoutfrälst.

Här får vi också bekanta oss med Erica Backholm från Vasa korsfararflickor och Nikolas från Seaboys i Helsingfors. Vi får följa med Erica på en hajk och med Nikolas på ett scoutmöte.

2010 fyllde scoutingen 100 år i Finland, och den är på intet sett död. Emma Storbacka gästar Min Morgon och talar om scoutingen som hobby.

Text: Karolina Eriksson/Ida Fellman

 • Alpo Jaakolas statypark, Loimaa

  En sagolik värld där natur möter konst.

  "En av de mest inspirerande platserna som jag känner till" – så beskriver musikern Heidi Niinimäki den här statyparken som finns i Loimaa.

 • Ån Tourujoki, Jyväskylä

  Naturskön å mitt i stadssorlet.

  Ån som en gång i tiden använts för stockflottning har idag blivit särskilt populär bland paddlare. Ta din kajak eller hyr en SUP-bräda och bege dig på ett naturskönt äventyr mitt i stadssorlet.

 • TeaHouse of Wehmais, Jockas

  En engelsk tesalong på landsbygden.

  Ett engelskt tehus mitt i den savolaxiska landsbygden! Här blandas den härliga doften av te med gödsellukt från ekologisk boskap.

 • Aslak and the Eskimos, Kuohijoki

  Två stadsbor grundade en sommarklubb på landsbygden.

  En originell sommarklubb mitt i ingenstans lockar bybor, sommargäster och förbipasserande resenärer.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet