Hoppa till huvudinnehåll

Jag får inte bli tillsammans med en kille?

Jag är en tjej på 15 år och har ett problem - jag vill bli tillsammans med en kille, men jag tror inte att jag får, eftersom jag är muslim. Jag vill som alla andra bli ihop, bli kär, ha sex... Vet inte vad jag skall göra, tänker på det här mycket. Jag kan inte heller prata med mina föräldrar om detta.

Malin Gustavsson, sakkunnig i jämställdhet och mångfaldsfrågor, svarar

Din fråga känns aktuell och viktigt för många unga människor.
I Finland har det kanske aldrig funnits så många olika sätt att leva sitt liv som det finns idag. Det innebär att vi kan hitta värderingar i vår egen familj som skiljer sig ganska rejält från andras värderingar. Det behöver inte enbart handla om religiösa värderingar utan kan också handla om att dina föräldrar väljer att äta veganskt, att vara icke- religiösa, ägna mycket tid till välgörenhet, att alltid köpa ekologiska produkter eller något annat. För att kunna hitta sitt eget sätt att förhålla sig till familjens värderingar upplever jag det som viktigt att nyfiket fråga ut sina föräldrar vad som står bakom de val som de gör, vad som motiverar dem att leva som de gör och undersöka om deras tankar är sådana som du kan hålla med om.Du skriver att du inte kan prata om detta med dina föräldrar, men jag skulle ändå vilja uppmana dig till att diskutera islam och hur dina föräldrar väljer att tolka islam då det kommer till parförhållande, sexualitet eller familj. Då vet du hur de ser på saken och på så sätt kan du också undvika framtida missförstånd med dina föräldrar.
Finns det inom ert muslimska samfund andra unga i liknande situation som du kunde utbyta tankar med? I Finland hittas många olika muslimska samfund: http://www.uskonnot.fi/yhteisot/byreligion. Det finns inte några rätta svar att ge, utan det handla om att du ska vara ärlig mot dig själv och ta reda på vad som får dig att må bra i den du är.Jag hoppas att det här svaret hjälpte dig på vägen.

Läs också