Hoppa till huvudinnehåll

Ask med halmintarsia

Ask med halmintarsia
Ask med halmintarsia Bild: Svenska Yle/Strömsö låda

Halmdekoration, halmintarsia eller halmmarketeri är ett gammalt hantverk. Det påminner om vanlig intarsia men istället för olika träslag använder man halm som skärs ihop och bildar mönster.

» Halmbrosch
» HalmbollJim och halmstrån
Om man bara använder ofärgad halm går det bra att göra på följande sätt: blötlägg halmen i ett dygn, skär upp den och stryka strået platt. Med att vända halmstråna på olika sätt får man ljuset att bryta i halmen och det blir ett fint mönster också av att enbart dekorera med ofärgad halm.Kristallsoda
Om man vill ha färgad halm går det bra att göra på följande sätt: Blötlägg halmen i en blandning av kristallsoda och varmvatten och låt halmen ligga i denna blandning i två dygn. På det här sättet går stärkelse och glans ur halmen och den blir riktigt mjuk. Blanda textilfärg i ett kärl enligt anvisningar och låt halmen ligga i färgen ett dygn. Låt halmen torka, skär upp den och stryk stråna platta.Planera mönstret noga innan du sätter igång
Ett bra tips är att planera mönstret ganska noggrant före man börjar placera ut halmbitarna på asken.Mer komplicerade mönster kan komponeras och limmas på ett papper
Mer komplicerade mönster kan komponeras och limmas på ett papper, pappret med halmstråna på kan man skära i lämpliga bitar och limma på asken. Det går också att först limma en del av mönstret på ett papper, skära ut passliga bitar av det och sen limma ihop på ännu ett papper tillsammans med något annat mönster och få en helhet som till sist limmas på lådan.

Om man vill få en djupare glans och en jämnare yta går det bra att lacka lådan till sist.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

 • Återvinn verkstadsmaterial och idéer

  Möbler, skrot, metall och trä kan bli nya kreationer.

  Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.