Hoppa till huvudinnehåll

Ask med halmintarsia

Ask med halmintarsia
Ask med halmintarsia Bild: Svenska Yle/Strömsö låda

Halmdekoration, halmintarsia eller halmmarketeri är ett gammalt hantverk. Det påminner om vanlig intarsia men istället för olika träslag använder man halm som skärs ihop och bildar mönster.

» Halmbrosch
» HalmbollJim och halmstrån
Om man bara använder ofärgad halm går det bra att göra på följande sätt: blötlägg halmen i ett dygn, skär upp den och stryka strået platt. Med att vända halmstråna på olika sätt får man ljuset att bryta i halmen och det blir ett fint mönster också av att enbart dekorera med ofärgad halm.Kristallsoda
Om man vill ha färgad halm går det bra att göra på följande sätt: Blötlägg halmen i en blandning av kristallsoda och varmvatten och låt halmen ligga i denna blandning i två dygn. På det här sättet går stärkelse och glans ur halmen och den blir riktigt mjuk. Blanda textilfärg i ett kärl enligt anvisningar och låt halmen ligga i färgen ett dygn. Låt halmen torka, skär upp den och stryk stråna platta.Planera mönstret noga innan du sätter igång
Ett bra tips är att planera mönstret ganska noggrant före man börjar placera ut halmbitarna på asken.Mer komplicerade mönster kan komponeras och limmas på ett papper
Mer komplicerade mönster kan komponeras och limmas på ett papper, pappret med halmstråna på kan man skära i lämpliga bitar och limma på asken. Det går också att först limma en del av mönstret på ett papper, skära ut passliga bitar av det och sen limma ihop på ännu ett papper tillsammans med något annat mönster och få en helhet som till sist limmas på lådan.

Om man vill få en djupare glans och en jämnare yta går det bra att lacka lådan till sist.

  • Världsrekord och värdiga vinnare i OS-konståkningen – kvintupelhopp nästa?

    Medaljerna i Pyeongchang gick till rätt adresser.

    OS i Pyeongchang går till historien som en tävling där konståkningsmedaljerna gick till “rätt” adresser. Ikoniska åkare belönades med de medaljer de eftersträvat länge, samtidigt som de senaste årens unga dominanter fick sitt, skriver Yle Sportens konståkningsexpert i sin OS-analys.

  • Estland firar 100 år med värme i kylan

    Tusentals personer sjöng in Estlands hundraårsdag.

    I Tallinn steg tusentals ester tidigt upp i morse för att fira landets 100-års självständighetsdag med flagghissning och nationalsång på Domberget. Dagens slutar först sent i kväll med Presidentens självständighetsmottagning på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Nyligen publicerat - Bygga och bo