Hoppa till huvudinnehåll

Ragnar Fernberg och Mannerheim om scouting

Ragnar Fernberg var med och spred scoutrörelsen till Ryssland. Mannerheim håller ett tal 1937 där han pratar om scoutrörelsen i Finland.

Ragnar Fernberg intervjuas om scoutrörelsen. Han var med och spred scoutrörelsen till Ryssland.

Han grundade en scoutkår och spred rörelsen ute i Ryssland. Han utbildade många unga till scoutledare, så att de sedan skulle klara av att fortsätta med verksamheten på egen hand.

Mannerheim säger att scouterna ska vara med och vårda rikets ära och verka för rikets tillväxt. Han tackar även för alla gratulationer han fått av scouterna.

Text: Karolina Eriksson

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet