Hoppa till huvudinnehåll

Dragstoppare - stoppa draget och spara i uppvärmningskostnader!

Dragstoppare - stoppa draget och spara i uppvärmningskostnader!
Dragstoppare - stoppa draget och spara i uppvärmningskostnader! Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö

I ett gammalt dragigt hus kan det vara svårt att veta vilka hål man ska börja med att täppa till. För fönstren finns det fönstertejp men drag från dörrar kan vara svårare att bli av med. Med lite tygrester och sand gör du snabbt och lätt Lees dragstoppare som åtminstone fungerar som första hjälp i vinterkylan. En tygkorv som läggs vid dörrspringan gör att det känns lite behagligare inomhus och så kan man också spara någon slant i uppvärmningskostnader. Med ett avtagbart yttertyg är dragstopparen dessutom lätt att hålla ren.

Du behöver:

Sand
Resttyg, ca 110 x 50 cm
Bomullsband, ca 45 cmMät dörröppningen
Gör så här:
1. Mät dörröppningen. Den här dörröppningen är 84 cm. Lägg till 12 cm i vardera ända för sömsmån, totalt 108 cm för yttertyg. För innerpåsen räcker det med ett tillägg på 3 cm, alltså 87 cm.Klipp till yttertyg
2. Klipp till yttertyg enligt måtten. Lees är 24 x 108 cm. Tyget får gärna vara lite mönstrat och inte för mörkt eller ljust så att damm och smuts inte syns genast.Fålla
3. Vik in en fåll i båda kanterna och sy dem. Sy sedan ihop långsidan så att det blir ett långt fodral som är öppet i båda kortsidorna.Klipp till innertyg
4. Klipp till innertyg av t.ex. ett gammalt lakan. Lees tyg är 22 x 87 cm. Sy ihop tyget till en påse med en öppning i ena kortsidan.5. Sväng påsen till rätan och fyll den med sand till ca 2/3. Om man fyller med för mycket sand blir dragstopparen alltför styv och lägger sig inte lika smidigt i dörrspringan.Sy fast kortändan
6. Sy fast kortändan på innerpåsen med sanden.Rosett dekorerar dragstopparen
7. Trä yttertyget utanpå innerpåsen och knyt om med bomullsband i båda kortändorna så att det blir som en smällkaramell.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.