Hoppa till huvudinnehåll

Dragstoppare - stoppa draget och spara i uppvärmningskostnader!

Dragstoppare - stoppa draget och spara i uppvärmningskostnader!
Dragstoppare - stoppa draget och spara i uppvärmningskostnader! Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö

I ett gammalt dragigt hus kan det vara svårt att veta vilka hål man ska börja med att täppa till. För fönstren finns det fönstertejp men drag från dörrar kan vara svårare att bli av med. Med lite tygrester och sand gör du snabbt och lätt Lees dragstoppare som åtminstone fungerar som första hjälp i vinterkylan. En tygkorv som läggs vid dörrspringan gör att det känns lite behagligare inomhus och så kan man också spara någon slant i uppvärmningskostnader. Med ett avtagbart yttertyg är dragstopparen dessutom lätt att hålla ren.

Du behöver:

Sand
Resttyg, ca 110 x 50 cm
Bomullsband, ca 45 cmMät dörröppningen
Gör så här:
1. Mät dörröppningen. Den här dörröppningen är 84 cm. Lägg till 12 cm i vardera ända för sömsmån, totalt 108 cm för yttertyg. För innerpåsen räcker det med ett tillägg på 3 cm, alltså 87 cm.Klipp till yttertyg
2. Klipp till yttertyg enligt måtten. Lees är 24 x 108 cm. Tyget får gärna vara lite mönstrat och inte för mörkt eller ljust så att damm och smuts inte syns genast.Fålla
3. Vik in en fåll i båda kanterna och sy dem. Sy sedan ihop långsidan så att det blir ett långt fodral som är öppet i båda kortsidorna.Klipp till innertyg
4. Klipp till innertyg av t.ex. ett gammalt lakan. Lees tyg är 22 x 87 cm. Sy ihop tyget till en påse med en öppning i ena kortsidan.5. Sväng påsen till rätan och fyll den med sand till ca 2/3. Om man fyller med för mycket sand blir dragstopparen alltför styv och lägger sig inte lika smidigt i dörrspringan.Sy fast kortändan
6. Sy fast kortändan på innerpåsen med sanden.Rosett dekorerar dragstopparen
7. Trä yttertyget utanpå innerpåsen och knyt om med bomullsband i båda kortändorna så att det blir som en smällkaramell.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk