Hoppa till huvudinnehåll

Spiktavla

Spiktavla
Spiktavla Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö

Många kommer säkert ihåg spiktavlan från 70-talet, den med olikfärgade garn som spänt upp mellan spikar i olika mönster ofta någon blomma eller liknande. Men – de är inte en sådan tavla som jag gör denna gång, tekniken är densamma – slå in spikar i ett underlag men här slutar likheten!

Istället för att spänna garn mellan spikarna så använder jag spikarna som stickunderlag för att fästa materialen och göra en tavla med naturmaterial och andra material från växtvärlden. Tekniken är intressant, spikar finns i mängder, olika färger, tjocklekar, blanka och rostiga, osv. Och underlaget kan vara vilken plankbit som helst eller en fin limträskiva som målats och patinerats, för att inte tala om utformningen. Möjligheterna till variation är oändliga, det är endast din egen fantasi som sätter hinder i vägen.
- Owe -

Spikar i (nästan) raka rader

Variationen i material är oändligt, kom ändå ihåg att utgå från en idé och låt gärna ett material eller en färg dominera på så sätt blir helheten harmonisk. Tänk gärna även på rörelsen och formen på dekorationen.

Material för spiktavlan:

  • bräde, limträskiva eller annat som underlag
  • spikar, gärna sk. dyckertspik med litet huvud, färg enligt eget val
  • material för dekoration, t.ex. mossa, renlav, kvistar, kottar, osv.Här används en gammal patinerad bräda som underlag
Börja med att välja underlaget, såga till brädbiten/limträskivan i lämplig längd, ytbehandla efter egen smak.Slå in spikarna jämnt eller i grupper som här

Slå in spikarna så att de står upp till ca ¾ delar. Nu bör du ha en klar bild av hur tavlan skall se ut för att kunna slå in lämplig mängd spikar i önskad formation.Dekorera

Dekorerar, börja jobba underifrån och lägg på lager på lager. Materialen pressas fast mellan spikarna. Mossor och lavor bildar ett bra ”stickunderlag” så att det går bra att trä igenom kvistar grässtrån och liknande.MaterialMaterialMossa som stickunderlagMossa som stickunderlagBlommor och bladBlommor och bladOwes spiktavlaElins spiktavla

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård