Hoppa till huvudinnehåll

Vin i advent - den perfekta ostbrickan

Vin och ost
Vin och ost Bild: Svenska Yle / Strömsö vin och ost

Ost och vin är en gudomlig kombination, men de flesta väljer ett och samma vin till hela ostbrickan, och då oftast ett kraftigt rödvin. Ostar är ju väldigt olika i smak, konsistens och intensitet, och rödvinet kan gå fint ihop med de smakrikaste ostarna, men fullständigt köra över de mildare. För att få den bästa tänkbara upplevelsen, och göra både vin och ost rättvisa, är det bäst att dela upp ostbrickan i två sektioner och servera olika drycker till.

Första ostbrickan, den milda:


Färskostar och vitmögelostar:
Getost, brie, camembert och liknande. Milda gräddostar går också bra.
Vita viner:
Ett friskt och aromatiskt vitt vin, torrt eller halvtorrt. Här är två exempel.
Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc
Ett chilenskt vitt vin med sprittande citrussyrlighet, ljuvlig blommighet och vårgrönska i doften.
Baron von Heyl Estate Riesling
Ett aromrikt tyskt rieslingvin med läcker restsötma, limesyrlighet och persikomognad. Ljuvligt att dricka till vitmögelostar med en klick marmelad av till exempel kvitten, havtorn, aprikos eller päron. De söta marmeladerna plockar fram mer smak och fräschör ur vinet och osten njuter av helheten.

Andra ostbrickan, den kraftiga:


Blå- och grönmögelostar, rödkittostar och lagrade hårdostar:
Gorgonzola, roquefort, aura, parmesan, pecorino, emmentaler och liknande.
Röda viner:
Ett kraftigt och tanninrikt rött vin, ett exempel.
Le Grand Noir
Ett mustigt och kryddigt rött vin från södra Frankrike. Druvorna heter Cabernet Sauvignon och Syrah, och druvornas tanniner biter tag i tungroten. Men i mötet med de smakintensiva och krämiga ostarna mjuknar vinet och visar sig från sin allra bästa sida. Gott, gott.
Tillbehören då?
Vi sätter ju gärna frukt på ostbrickan för att göra den vacker och lockande. Stora vindruvsklasar trängs bredvid ostarna, och ost med frukt är riktigt gott. Men så fort vinet kommer med i bilden blir resultatet inte lika lyckat. Vindruvorna gör vinerna kärva, sura och griniga. Prova istället andra tillbehör som nötter, crostini, grissini och liknande. Och har du valt ett vin med sötma i (till exempel ett sött starkvin, eller halvtorra vita) kan du börja experimentera med lyxiga marmelader. Sött + sött = sant.

Allt gott, Ella

Vinnarkombinationen
Med Jim som enväldig jury valdes följande kombination till den vinnande julgåvan:
- Baron von Heyl Estate Riesling och den vita ostbrickan

Nyligen publicerat - Mat och dryck