Hoppa till huvudinnehåll

Firmajulfester

Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

På en firmajulfest finns oftast en eller flera julbockar, men de dyker upp på småtimmarna, menar redaktör Tom Östling.

Och på firmajulfesterna brukar inte den egna partnern delta. Är det faktiskt så?

Forskare Elina Haavio-Mannila menar att det i Finlands dystra klimat behövs karnevalistiska backanaler där man får "spela, leka och dansa". Det är bara massmedia som förstorar och för fram att firmajulfesterna skulle vara så sedeslösa.

Elina Haavio-Mannila tycker att kulturella händelser är bra, men de är inte uppiggande backanaler.

Portier Michael Nyman menar dock att det går vilt till på firmajulfesterna. Också mycket alkohol går åt, i synnerhet bland de personer som inte vanligtvis går ut på restaurang.

Tom Östling gör en gallup bland människor på gatan. Av dem är det en som efterlyser teaterbesök med avec i stället för krogkväll utan avec.

Text: Ida Fellman

Alkoholens fröjder och faror

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet