Hoppa till huvudinnehåll

Flätade hjärtan i papper

Flätade hjärtan i papper
Flätade hjärtan i papper Bild: Svenska Yle / Strömsö julgrun

Till jul brukar norrmännen hänga pappershjärtan i julgranen. Den här traditionen kom från Danmark på 1800-talet. Även i Finland har det varit vanligt med enkla pappershjärtan men den norska traditionen är mycket starkare och framförallt mycket mera avancerad.

Lite mer traditionellt pappershjärtaLite mer traditionellt pappershjärta
Ketil Bodvin växte upp med denna tradition. Båda hans föräldrar var aktiva konstnärer och han lärde sig fläta hjärtan av sin mor. Han ritade tidigt sina egna mönster och färglade egna papper.Och syns också från insidanEkorren är en del av flätningen
Den här konsten har han utvecklat med tiden och är något som han sysselsätter sig med året runt, vid sidan om sitt arbete som lärare. Ketil använder en rik skala färger och papper i sina arbeten och gör alla mönster själv.Optisk konst
Utgångspunkten är de enkla julkorgarna men han har tagit ett steg längre och gör arbeten som passar året runt. Som ett modernt exempel kan nämnas hans passion för den optiska konsten som han omsatt i pappersflätning som en hyllning till 60-tals konstnärerna.Lee och Ketil i arbete
Här får du en beskrivning på ett enkelt men annorlunda julhjärta. Se videon på hur man gör och printa ut modellen som du hittar under videon.

Lee gör ett pappershjärta med stjärnmönster

Ketils och Lees hjärtan
Du behöver:

 • papper i två olika färger (t.ex. paketpapper)
 • liten vass sax
 • skalpell
 • skärunderlag
 • modell i papper
 • stansapparat
 • papperslim (stift)

Ritning:
» Mall för pappershjärta med stjärnmönster (pdf)

Klicka på bilden för mall som pdf


1. Printa ut modellen eller rita en egen. Klipp ut modellen så att det finns ca 1 cm runtom hela utom den nedre raka kanten, där ska man klippa rakt av längs linjen.Två olikafärgade dubbelvikta papper under mallen
2. Vik två olika färgers papper dubbelvikta, de bör vara minst lika stora som modellen efter att de är dubbelvikta.Pappren på varandra och stansa ihop
3. Placera pappren på hög ovanpå varandra med den vikta kanten neråt och den rakklippta kanten på mönstret precis jämt med.

4. Stansa ihop lagren så att pappren ligger tätt och slätt mot varandra, du kan låta pappren ligga på bordet och bara skjuta fram den del du ska stansa över bordskanten. Stansa bara längs sidorna, inte ovanför, så är det lättare att placera en linjal som stöd när du ska skära ut linjer i mönstret.Klipp upp enligt mönstermallen
5. Skär eller klipp ut mönstret i mitten först, om det är många små delar och kurviga former så börja med dem.

6. Klipp sedan upp längs yttre kanterna och sedan den runda delen.Fläta ihop de två delarna
7. Placera de färgade delarna på varandra och låt den ena delen vara en passiv del medan du arbetar med den andra. Delarna öppnas turvis och flätas in i varandra.Upphängningsöggla
8. Limma till sist fast en upphängningsöggla klippt av en pappersremsa.

» Se också hur man viker Elins pappersstjärnor

Tips!
I små arbeten kan man ta hjälp av en pincett, och det går också att klippa upp spåren lite längre än vad mönstret visar så finns det en rörlighetsmån.

 • Raseborg sväljer inte Nordkalks stora planer i Svartå

  Miljö- och byggnadsnämnden vill begränsa maximimängden.

  Företaget Nordkalk vill bryta nästan fyra gånger mera kalksten i framtiden vid sitt kalkbrott i Svartå. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg vill att myndigheterna begränsar maximimängderna kalk- och sidosten som bryts och krossas.

 • Rysk OS-vinnare livstidsavstängd

  IOK fortsätter att straffar ryska idrottare.

  Fyra ryska skidåkare är avstängda på livstid från OS. Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av fyra skeletonåkare, också de på livstid, skriver IOK på sin webbplats.

 • AV-teatern skvallrar om blodig fars

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs Skvaller.

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs "Skvaller". På scenen ses i år också bekanta ansikten från sommarteatrar i södra Finland.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.