Hoppa till huvudinnehåll

Flätade hjärtan i papper

Flätade hjärtan i papper
Flätade hjärtan i papper Bild: Svenska Yle / Strömsö julgrun

Till jul brukar norrmännen hänga pappershjärtan i julgranen. Den här traditionen kom från Danmark på 1800-talet. Även i Finland har det varit vanligt med enkla pappershjärtan men den norska traditionen är mycket starkare och framförallt mycket mera avancerad.

Lite mer traditionellt pappershjärtaLite mer traditionellt pappershjärta
Ketil Bodvin växte upp med denna tradition. Båda hans föräldrar var aktiva konstnärer och han lärde sig fläta hjärtan av sin mor. Han ritade tidigt sina egna mönster och färglade egna papper.Och syns också från insidanEkorren är en del av flätningen
Den här konsten har han utvecklat med tiden och är något som han sysselsätter sig med året runt, vid sidan om sitt arbete som lärare. Ketil använder en rik skala färger och papper i sina arbeten och gör alla mönster själv.Optisk konst
Utgångspunkten är de enkla julkorgarna men han har tagit ett steg längre och gör arbeten som passar året runt. Som ett modernt exempel kan nämnas hans passion för den optiska konsten som han omsatt i pappersflätning som en hyllning till 60-tals konstnärerna.Lee och Ketil i arbete
Här får du en beskrivning på ett enkelt men annorlunda julhjärta. Se videon på hur man gör och printa ut modellen som du hittar under videon.

Lee gör ett pappershjärta med stjärnmönster

Ketils och Lees hjärtan
Du behöver:

 • papper i två olika färger (t.ex. paketpapper)
 • liten vass sax
 • skalpell
 • skärunderlag
 • modell i papper
 • stansapparat
 • papperslim (stift)

Ritning:
» Mall för pappershjärta med stjärnmönster (pdf)

Klicka på bilden för mall som pdf


1. Printa ut modellen eller rita en egen. Klipp ut modellen så att det finns ca 1 cm runtom hela utom den nedre raka kanten, där ska man klippa rakt av längs linjen.Två olikafärgade dubbelvikta papper under mallen
2. Vik två olika färgers papper dubbelvikta, de bör vara minst lika stora som modellen efter att de är dubbelvikta.Pappren på varandra och stansa ihop
3. Placera pappren på hög ovanpå varandra med den vikta kanten neråt och den rakklippta kanten på mönstret precis jämt med.

4. Stansa ihop lagren så att pappren ligger tätt och slätt mot varandra, du kan låta pappren ligga på bordet och bara skjuta fram den del du ska stansa över bordskanten. Stansa bara längs sidorna, inte ovanför, så är det lättare att placera en linjal som stöd när du ska skära ut linjer i mönstret.Klipp upp enligt mönstermallen
5. Skär eller klipp ut mönstret i mitten först, om det är många små delar och kurviga former så börja med dem.

6. Klipp sedan upp längs yttre kanterna och sedan den runda delen.Fläta ihop de två delarna
7. Placera de färgade delarna på varandra och låt den ena delen vara en passiv del medan du arbetar med den andra. Delarna öppnas turvis och flätas in i varandra.Upphängningsöggla
8. Limma till sist fast en upphängningsöggla klippt av en pappersremsa.

» Se också hur man viker Elins pappersstjärnor

Tips!
I små arbeten kan man ta hjälp av en pincett, och det går också att klippa upp spåren lite längre än vad mönstret visar så finns det en rörlighetsmån.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • En tripod står alltid stadigt

  En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

  En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Stjärna av vass

  Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

  Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!