Hoppa till huvudinnehåll

Lögnaktiga tärningar

Lögnaktiga tärningar
Lögnaktiga tärningar Bild: Svenska Yle/Strömsö tärningar

Spelkort, ett schack spel och tärningar hör kanske till grundutrustning i hemmet och att spela sällskaps spel är nog ett bra sätt att fördriva tiden på. Och ju finare ett spel är desto större sannolikhet är det dessutom att spelet får ligga framme, synligt och då kommer man också ihåg att spela.
I spelet lögnaktiga tärningar är det inte egentligen själva tärningarna som är lögnaktiga, utan spelarna. Så tärningarna som tillverkas här går bra att använda till andra spel också!

Arbetsmoment:
Tärningarna gjorde Jim i ek, sågade helt enkelt ut kuber som Jim gjorde siffror med hjälp av en pryl och en försänkare. När man plussar ihop motsatta sidor på tärningen skall summan bli sju. Alltså om man har en etta på en sida så skall det vare siffran sex på den andra, en femma får en två på motsatt sida, osv.
Tärningarnas storlek: 16mm på alla sätt.Såga utFärdig kubMät ut placeringen av prickarnaGör fördjupningarMåla över fördjupningarnaSlipa och runda av kanter


Förvaringslåda

Lådan gjorde Jim också i ek. Nedan måtten på delarna som helt enkelt bara limmade ihop (se ritning).

Limma ihop delarna
  • En topp och en botten, lådans material är 6 mm tjockt.
  • Toppens sidor: 4st 6x71x50
  • Toppens botten: 1st 6x65x65
  • Bottnens sidor: 4st 6x71x28
  • Bottnens botten: 1st 6x65x65En kant limmas fast för att lock och låda skall passa ihop

För att lådorna skall hållas på varandra limmade Jim en liten kant på insidan av botten lådan.
Kantbitarna:

  • 4st 2x63x17Klicka på bilden för pdf-ritning

» Lådorna limmas ihop enligt ritning

Spelreglerna:
1. Spelet lögnaktiga tärningar är roligast om man är tre personer eller fler. Det går ut på att varje spelare har 4-6 tärningar och en låda eller kopp att ha tärningarna i.

2. Alla spelare vaskar eller skakar sina tärningar och slår ner dem på bordet så att koppen skyddar dem.

3. Alla tittar på sina tärningar och sen börjar en budgivning.

4. Alla nya bud måste gå över den föregående spelares, t.ex. en säger 2st 2:or då måste nästa spelare säga 3 st 2:or. Man använder sig också av dom andra spelarnas tärningar, alltså om man har 2 st 2:or själv kan man gissa att någon annan har en tvåa.

5. Såhär fortsätter budgivningen ända tills någon inte har mod att ljuga eller inte vill, eller tror att någon annan bluffar, då säger man ...du ljuger och då skall alla spelare visa sina tärningar, och man ser om den som man pekat ut är lögnare eller har rätt antal tärningar.

6. Spelet fortsätter utan den som ljög tills man har en vinnare eller så vinner den utpekade om han/hon har rätt.

Nyligen publicerat - Bygga och bo