Hoppa till huvudinnehåll

Julbastu i Åshöjden

Nakna i bastun är vi alla lika, säger Lasse Svartström. Vi gör ett besök i den enda allmänna vedeldade bastun i Helsingfors i Åshöjden.

Lasse Svartström, mera känd som den klassiska vaktmästaren på Arbis, njuter av värmen och ångorna i den allmänna bastun vid Åstorget i Helsingfors.

Den allmänna julbastun är särskilt stämningsfull. Lasse spelar en omgång shack och är sedan redo för ett nytt bastubad. Också Kauko Erkko och Ari Ahleskog bastar länge.

Alla männen säger att här i den allmänna bastun är man du med varandra, man vet varandras förnamn, men det är ingen skillnad om man är dirika eller arbetare.

Tvätterskan Kirsi Rauhanen intygar att de talar sanning. Här skrubbar hon män och kvinnor av alla de slag. Och de är alla lika.

Text: Ida Fellman

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet