Hoppa till huvudinnehåll

Julbastu i Åshöjden

Nakna i bastun är vi alla lika, säger Lasse Svartström. Vi gör ett besök i den enda allmänna vedeldade bastun i Helsingfors i Åshöjden.

Lasse Svartström, mera känd som den klassiska vaktmästaren på Arbis, njuter av värmen och ångorna i den allmänna bastun vid Åstorget i Helsingfors.

Den allmänna julbastun är särskilt stämningsfull. Lasse spelar en omgång shack och är sedan redo för ett nytt bastubad. Också Kauko Erkko och Ari Ahleskog bastar länge.

Alla männen säger att här i den allmänna bastun är man du med varandra, man vet varandras förnamn, men det är ingen skillnad om man är dirika eller arbetare.

Tvätterskan Kirsi Rauhanen intygar att de talar sanning. Här skrubbar hon män och kvinnor av alla de slag. Och de är alla lika.

Text: Ida Fellman

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet